TÜRKIYE IÇIN DÖNÜŞTÜRÜCÜ ANLAŞMA WEB SEMINERLERI PROGRAMI
Springer Nature ile TÜBİTAK – ULAKBİM arasında 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren Dönüşüm Anlaşması imzalandı.
Springer Nature ile TÜBİTAK arasındaki dönüştürücü anlaşmaya (TA) 200’den fazla kurum katılıyor; bu, katılımcı kurumlara bağlı ilgili yazarların makalelerini AE’lerini Springer Nature’ın Springer hibrit dergileri portföyünde ücretler karşılanarak yayınlamaya hak kazandığı anlamına geliyor. Ayrıca Springer, Adis, Palgrave, Academic Journals ve Nature portföyü abonelik dergilerinin tüm içeriğine tam erişimin keyfini çıkarabilirsiniz.
WEB SEMINERLERI HAKKINDA
Katılımcılara, anlaşmaya hangi kurumların katıldığı, yazar ve makale tanımlama ve uygunluğunun yanı sıra bir yazarın geçeceği yolculuğa genel bir bakış dahil olmak üzere TÜBİTAK – ULAKBİM anlaşmasının tanıtılacağı TÜBİTAK – ULAKBİM ve Springer dönüştürücü anlaşma web seminerlerine katılın. anlaşma kapsamında OA yayınlarken – sunulmasından finansmanın onaylanmasına kadar. Makalelerinizi yazarken size yardımcı olmak amacıyla, yayınlamak üzere başarılı bir makalenin nasıl yazılacağına ilişkin ipuçları ve püf noktaları için özel bir oturum da dahil edilecektir.
WEB SEMINERLERI BAŞLIĞI
Türkiye için Açık Erişim- Makalenizi nasıl yayınlayacağınızdan fon almaya kadar bilmeniz gerekenler.
İŞLENMIŞ KONULAR:
- TÜBİTAK – ULAKBİM TA Anlaşmasına Genel Bakış
- Sözleşmede yer alan uygunluk kriterleri/belgeleri
- Yayınlanmak üzere başarılı bir makale yazmaya ilişkin ipuçları ve püf noktaları
- Açık Erişim makalenizi yayınlamak için finansman başvurusunda bulunma
Oturum ağırlıklı olarak Türkçe olacak ve birkaç bölüm İngilizce olarak işlenecektir.
KIMLER FAYDALANACAK VE KATILACAK
- Araştırmacılar
- Kütüphaneciler
- Mezun öğrenciler
- Fakülte üyeleri
- Akademik yayıncılığa ilgi duyan herkes
TARIHLER VE KAYIT BAĞLANTILARI
Zoom’da planlanan tarihlerde seçtiğiniz web seminerine katılmak için aşağıdaki bağlantılardan kayıt olmanız gerektiğini lütfen unutmayın; kayıt olduktan sonra web seminerini takviminize ekleyebileceğiniz bir onay e-postası alacaksınız. Lütfen davetiyeyi meslektaşlarınız ve ekip üyelerinizle paylaşın ve web seminerinden yararlanabilecek herkesi davet edin.
Web Semineri Tarihi | Webinar zamanı – Türkiye Saati | Kayıt bağlantısı |
29 Ocak | 11.00 – 12.00 | https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_EO67uK-iSH-zS85ACXYW4w |
Turcademy e-kitap veritabanı Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphanesi kullanımına açılmıştır.
Turcademy, Türkiye’de tüm akademik yayınları tek bir portal altında toplayarak akademik yayınların dijital olarak akademisyenlere, araştırmacılara ve öğrencilere kolay bir şekilde ulaştırmak ve Türkiye’deki e-kitap yayıncılığına katkıda bulunmak amacıyla Informascope firması tarafından geliştirilmiş yerli bir e-kitap platformudur.
Türkiye’deki 20 yayınevinin yayınlamış olduğu farklı disiplinlerde 11.000’in üzerinde Türkçe akademik kitap Turcademy veri tabanı üzerinden kullanıma sunulmaktadır. Turcademy veri tabanı ile Türkçe ders kitaplarına ve akademik kitaplara ulaşmak artık çok kolay. Turcademy veri tabanı bünyesinde Sosyal ve Beşeri Bilimler, Doğa Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Mühendislik Bilimleri, Güzel Sanatlar, Hukuk ve Kültür Koleksiyonları içerisinde ders kitabı, akademik kitap niteliğindeki binlerce Türkçe kitap kullanıcılar ile buluşmaktadır.
Turcademy platformu ile birlikte Adalet Yayınevi, Anı Yayıncılık, Astana Yayınları, Der Yayınları, Efil Yayınevi, Ege Yayınları, Ekin Yayınevi, Gazi Kitabevi, Literatür Yayıncılık, Müzik Eğitimi Yayınları, Nobel Tıp Kitabevleri, ODTÜ Yayıncılık, Palme Yayınevi, Pegem Akademi Yayıncılık, Phoenix Yayınevi, Seçkin Yayıncılık, Siyasal Kitabevi, Yapı Kredi Yayınları, Yeditepe Yayınevi, Yeni İnsan Yayınevi’ne ait 11.000’in üzerindeki kitabı çevrimiçi görüntüleyebilirsiniz.
Turcademy platformunda yer alan kaynakları görüntüleyebilmek için kurum internet ağı içerisinde olmanız ve platforma kayıt olmanız gerekmektedir. Kurum internet ağı içerisinde Turcademy platformuna giriş yaptığınızda ana sayfanın üst kısmında kurum adınızı görüntülersiniz. Kurum internet ağı dışından erişmek istediğinizde de kampüs dışı VETİS erişimini kullanarak istediğiniz her yerden erişim sağlayabilirsiniz.
Turcademy’e kayıt olabilmek için kurumsal mail adresleri ile (kocaelisaglik.edu.tr) kayıt yapmanız gerekmektedir. Kayıt işleminizi gerçekleştirdiğinizde mail adresinize gelen aktivasyon mailini onaylayıp kayıt işleminizi tamamlayabilirsiniz. Kayıt işleminizi tamamladıktan sonra kurum internet ağından üye girişi yaparak platformda yer alan 11.000+ ders kitabı ve akademik kitabı ücretsiz görüntüleyebilirsiniz.
Turcademy
Erişim adresi: www.turcademy.com
Turcademy Kullanım Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=mRGzEDfpE70&t=99s
Kezana Türkiye platformunun artık yayında olduğunu duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye’deki prestijli üniversitelerin en kapsamlı açık erişim koleksiyonlarını içeren güçlü ve kullanıcı dostu araştırma platformu; tüm kullanıcılarınız için ücretsiz ve sınırsız, tam metin arama imkanı sunar.
Geniş bir Tez, Dergi ve Makale koleksiyonuyla; akademisyenler tüm içerik ihtiyaçlarını karşılamakla kalmaz, dijital içerik göndererek koleksiyonlara katkıda bulunarak büyütebilirler.
- Yerel dilde tam metin aramaya imkan veren tek platform
- Geniş kapsamlı akademik ve bilimsel içerik
- Türk Çalışmaları hakkında diğer dillerden Açık Erişim küresel akademik ve araştırma içeriği
- Kullanıcı dostu, tek bir arama platformunda toplu içerik
- Kullanılabilirlik, erişilebilirlik ve keşfedilebilirlik gibi uluslararası kütüphane standartlarına bağlı son teknoloji tam metin araştırma platformu
- IP Yetkilendirme, EZ Proxy ve Athens dahil olmak üzere kimlik doğrulama erişimi
- Yönetici panosu, kütüphanecilerin kullanım panolarına, MARC kayıtlarına, koleksiyon ayrıntılarına ve daha fazlasına erişmelerini sağlar.
Merhaba Değerli Kütüphane Kullanıcıları,
Genel hedefi, dünya çapında her gün uygulanan tedavilerin bağımsız olarak değerlendirilip kontrolleri yapılarak mümkün olan en iyi sonucu uzmanlarına sunmak olan araştırmalarınıza değer katacak The Cochrane Library veritabanımıza 12 aylık abone olunarak kullanıma açılmıştır. Sağlık alanında karar verme sürecini iyileştirmek ve desteklemek için farklı türde yüksek kaliteli, bağımsız kanıtlar içeren bir veri tabanı koleksiyonudur. Daha fazla bilgi ve erişim için https://www.cochranelibrary.
İçerik:
• 8,500+ sistematik review, +1,800,000 trial, +2,400 protokol ve +3000 Cochrane Clinical Answers (klinik soru ve cevap)
• 355.000’den fazla Epistemonikos Sistematik İncelemesi
• PICO Araması
• Her ay 30+ yeni review
Eğitim ve içerik videoları için lütfen Cochrane Library Eğitim Portalı ‘nı ziyaret ediniz.













Hakkımızda
Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversite Kütüphanesi eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile öğrencilerin, akademik ve idarî personelin mesleki ve bilgilerini edinmeleri doğrultusunda gereksinim duydukları her türlü kütüphane kaynağını sağlamayı ve güncel teknik olanaklarla hizmete sunmayı amaçlamaktadır.
Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversite Kütüphanesi bünyesinde bulunan bölümler başta olmak üzere koleksiyonumuzun büyük bir kısmı bu kaynaklardan oluşmaktadır. Kütüphane Koleksiyonumuz toplamda basılı 9700 materyal içermekte ve bu kaynaklar eğitim verilmekte olan bölümlere uygun olarak, akademisyen ve öğrencilerimizin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmeye devam edilmektedir.
Kütüphanemizdeki kitaplar; açık raf düzeninde, “Library of Congress Sınıflama Sistemi”ne göre tasnif edilmiştir. Kütüphane koleksiyonunda bulunan tüm basılı kaynaklar kütüphane kataloğu üzerinden taranabilmektedir.
Kütüphanemizde okuyucuların araştırma yapabilmesi için bilgisayarlar mevcuttur. Öğrencilerimize eşit ve hızlı hizmet sunmak için ayrıca 24 saat açık olan ders çalışma salonu da bulunmaktadır.
Öğrencilerimiz kütüphanede rahat bir çalışma alanına sahiptirler. Farklı alanlarda süreli yayın abonelikleri sağlanarak öğrencilerimizin ders dışında da bilgi sağlaması ve yönlendirilmesi
amaçlanmış, Avrupa MYO öğrencileri için sağlık alanında dokümanı bulunan önemli sağlık kuruluşlarından özellikle öğrencilerimiz için süreli yayın, gazete gibi dokümanlar sağlanarak öğrencilerimizin kullanımına sunulmuştur.
Ayrıca, kütüphanemizde kullanıcıların kullanımına açık bilgisayarlar ile üye olunan veri tabanlarına erişim sağlanabilmektedir.
Kütüphanemiz web tabanlı bir otomasyon programı olan “Yordam Kütüphane Otomasyon Programı” aracılığıyla bilgisayar ortamına aktarılmış olup, ödünç verme, ödünç süresi uzatma, ayırtma, sağlama, sipariş verme, etiket basımı gibi teknik hizmetler ve okuyucu hizmetleri program aracılığı ile yürütülmektedir.
Kullanıcı, açık raf sistemini kullanarak konusuna göre yerleştirilen kaynakları raflarda bulabilir veya görevli olan kütüphaneciden gerekli yardımı alabilir. Kullanıcıya kitap ödünç verme ve iade işlemleri öğrenci, akademisyen ve personelin üniversite kimlikleri ile gerçekleştirilmektedir.
Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversite Kütüphanesi öğrencilerimizin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda tüm birimlerimizin yenilendiği ölçüde kütüphanemizde her ihtiyaca yardımcı olabilmek, kullanıcılarımıza sistemli hizmet verilmek amacıyla gelişmeye devam edecektir.
Kütüphanelerimizde her akademik yılın başında, yeni öğrenciler için önceden planlanmış oryantasyon eğitimleri verilmektedir.
Hizmetlerimiz
Tanıtım ve Bilgi Kullanıcı Eğitimi :
KOSTÜ Merkez Kütüphanesi’nin hizmetlerini, kullanım kurallarını ve koleksiyonunu tanıtmak; bu koleksiyondan nasıl yararlanılacağını ve kaynakların etkin şekilde kullanımını öğretmek amacıyla kütüphane oryantasyonları yapılmaktadır.
Kullanıcı Gruplarının Seviyesine göre,
Oryantasyon
- Kütüphane ve kütüphane imkânlarının tanıtımı
- Kütüphane koleksiyonuna erişim
- Kaynakların tanıtımı
- Kütüphane otomasyon programının tanıtımı
- Kütüphanemizin abone olduğu elektronik kaynakların ve veri tabanlarının kullanımı
- Kütüphanede ve Web tarafında araştırmaların nasıl yapılacağı
- Eğitim Talebi için Eğitim Talep Formunu doldurarak kutuphane@kocaelisaglik.edu.tr adresine göndermeniz gerekmektedir.
Danışma Hizmeti :
- Danışma Hizmeti ile KOSTÜ Kütüphanelerinde bulunan her formdaki kayıtlı bilgiye erişim için bilgi ve tavsiye desteği ile yol gösterici bir yaklaşımla kullanıcıların doğrudan ve dolaylı sorularının cevaplanması amaçlanmaktadır.
- Bu amaçla görevlendirilen danışma kütüphanecileri;
- Araştırmacılara çalışmalarında yardımcı olma ve gerektiğinde birlikte kaynak taraması yaparak araştırmacının bilgiye erişiminin sağlanması,
- Çeşitli içerik ve düzeyde eğitim-tanıtım faaliyetleri ile kütüphane kaynaklarının tanıtımı ve etkin kullanımının artırılması,
- Kullanıcılarda kütüphane bilincinin oluşturulması için çağdaş teknik ve yaklaşımlarla eğitim ve oryantasyon verilmesinde etkin rol üstlenirler.
- Elektronik Kaynak Erişim Sorunları için kutuphane@kocaelisaglik.edu.tr adresine başvurabilirsiniz.
- Sorularınız için buse.terzi@kocaelisaglik.edu.tr adresine mail atabilirsiniz.
- Telefon : 0(262) 999 80 85 Dahili : 170
Bilgi Kaynaklarının Ödünç Verilmesi :
- Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi personeli ve öğrencileri kütüphaneden ödünç kitap alabilir. Diğer kullanıcılar kütüphaneden ödünç kitap alamaz sadece kütüphane içerisinde bulunan kaynakları inceleyebilirler.
- Ödünç verme işlemi gerçekleştirilirken öğrenci ve personelin kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir ve gösterilmesi zorunludur.
- İade tarihi geçen her kaynak için günlük 1 tl gecikme cezası alınmaktadır. Referans kaynaklar (ansiklopedi, sözlük) ödünç verilememektedir.
- Üyeler, kendilerine ödünç verilen kaynakların iade sürelerini kütüphane otomasyon sistemini kullanarak kaynakların süresini uzatabilirler. İade tarihi geçen kaynakların iade süresi uzatılmaz.
- Daire Başkanlığı gerekli durumlarda ödünç verilen kaynağın iade tarihini erkene alabilir.
- Ödünç verilmeyen kaynaklardan sadece kütüphane içinde ve gerektiğinde bir görevlinin gözetiminde yararlanabilir.
- Ödünç alınmış bir yayının kaybedilmesi durumunda Kütüphane ve Dokümantasyon birimine yayının ücreti ödenmektedir.
Kitap Bağışı:
Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı üniversitede yapılan eğitim-öğretimi desteklemek, araştırmalara katkıda bulunmak ve kullanıcıların kültürel gereksinimleri doğrultusunda kütüphane koleksiyonunu geliştirmek amacı ile bağış yayın kabul etmektedir.
- KOSTÜ Kütüphanesi’ne, özel ve tüzel kişilerden, üniversite kütüphanesinin amacı ve ilkelerine uyan kütüphane materyali (kitap, süreli yayın, gör-işit materyali vb.) kabul edilir.
- Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane koleksiyon geliştirme politikası eğitim, öğretim ve araştırma ihtiyaçlarına göre belirlenir.
- Bağış yapmak isteyen/lerin Kütüphane ‘ye yaptıkları başvuru üzerine Başkanlık tarafından, bağışlanacak koleksiyonun incelenmesi ve gerekli teknik işlemler yapılır.
- Bağışlanacak bilgi kaynakları Kütüphaneye “Bağış Teslim Tutanağı” ile teslim edilir. Bağışlanan bilgi kaynaklarının kütüphane koleksiyonuna eklenmesi, eklenmeyenlerin başka kurumlara bağışlanması veya geri dönüşüme gönderilmesi konusunda karar verme yetkisi Daire Başkanlığı’na aittir. İçerik açısından güncel olmadıkları, tarihi değer taşımadıkları ya da üniversite kütüphanesinin amacına uygun olmadıkları için kabul edilmeyen kitap vb.nin başka bir kütüphane türünde değerlendirilmesi mümkündür.
- Daire Başkanlığı bağış yapılan yayınları hangi bölümde ve hangi kurallar doğrultusunda kullanıcılara sunacağı konusunda karar verme hakkına sahiptir.
- Süreli yayınların bağış olarak kabul edilebilmesi için koleksiyonun başlangıcı ya da devamının kütüphanede bulunması gerekir.
- Dergi, ansiklopedi vb. çok ciltli eserler cilt bütünlüğü oluşturuyorsa kabul edilir.
- Daire Başkanlığı özel ya da tüzel kişilere, koleksiyon bağışı yapması için başvurabilir.
- Daire Başkanlığı uygun gördüğü takdirde bağış olarak kabul ettiği yayınları iade etme veya başka bir kütüphaneye bağışlama hakkına sahiptir.
- Fotokopi yayınlar, fiziksel açıdan kötü durumdaki yayınlar ve devamlılığı sağlanamayan süreli yayınlar bağış olarak kabul edilmemektedir.
- Koleksiyona katılmayacak kaynaklar:
- Gazeteler ve gazetelerin promosyon olarak verdiği yayınlar bağış olarak kabul edilmez.
- Süreli yayınlarda; kendi içinde cilt bütünlüğü sağlamayan yayınlarla, mevcut koleksiyon ile bütünlük sağlamayan yayınlar, tek sayılar ve makalelerin ayrı basımları bağış olarak kabul edilmez.
- İlköğretim, lise ders kitapları, teksir, fotokopi ile çoğaltılmış ya da korsan basım bilgi kaynakları bağış olarak kabul edilmez.
- İdeolojik ve dini propaganda amaçlı, ahlak kurallarıyla bağdaşmayan vb. bilgi kaynakları ve aynı kaynağa ait birden çok nüshalar bağış olarak kabul edilemez.
- Fiziksel açıdan hasarlı, sayfaları eksik, üzerinde başka bir kurumun aidiyet kaşesi bulunan bilgi kaynakları bağış olarak kabul edilemez.
- Bağışçıya ait kişisel notların bulunduğu evrak ve diğer özel belge ve eşyalar kütüphane koleksiyonuna giremeyeceğinden kabul edilmez.
- Bağış yapan kişiler için, kütüphane içinde koleksiyonun bütünlüğünü bozacak şekilde özel bir koleksiyon ya da mekân oluşturulamaz. Ancak bağışlanan bilgi kaynakları, yazma veya nadir eserlerden ya da belirli bir konuda zengin bir koleksiyondan oluşuyorsa özel bir bölüm oluşturulabilir. Bu konudaki karar, Kütüphane Danışma Kurulu’na aittir.
- Bağış yapılan yayın kütüphane koleksiyonunda mevcutsa kabul edilmez.
*** Bağış işlemleri için izlenmesi gereken adımlar :
1-) Kütüphanemize bağışlamak istediğiniz bilgi kaynakları için Gönderilen Bağış Bilgi Kaynakları formunu doldurarak kutuphane@kocaelisaglik.edu.tr adresine göndermeniz gerekmektedir.
2-) Gönderilen Bağış Bilgi Kaynakları formunuz onaylandıktan sonra Bağış Formunun kütüphanemize teslim edilmesi gerekmektedir.
-
Turcademy Kullanım Videosu: https://www.youtube.
com/watch?v=mRGzEDfpE70&t=99s
–Turnitin Akademisyen Aktivasyonu
– Turnitin Öğrenci Kullanım Kılavuzu
– Yardım Kılavuzları :
Hızlı başlangıç kılavuzu için Tıklayınız.
iThenticate İntihal Veri Tabanı Kullanım Kılavuzu için Tıklayınız.
IKSAD (International Publishing House)
Türkiye Yazma Eserler Kurumu e-Kitap Kütüphanesi
Harvard Online Courses
(Harvard Üniversitesi’nden sertifika alabileceğiniz
55 alanda ücretsiz online kurslar)
TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri E-Arşivi
(TÜBİTAK popüler bilim dergilerinin tüm arşiv sayılarını ücretsiz erişim sağlayabilirsiniz)
https://services.tubitak.gov.tr/edergi/edergi.htm;jsessionid=I5pf40GMI3SGFzdU0B8EP73b
Nasa Image And Video Library
NASA’nın uzay ile ilgili keşiflerini ve fotoğraflarını bulabileceğiniz online arşivi)
Library of Congress II.Abdülhamit Fotoğraf ve Kitap Koleksiyonu
(II Abdülhamit dönemine ait 1819 fotoğraf ve Padişahın Amerikan Kongre Kütüphanesine hediye ettiği kitaplara ait dijital koleksiyonlar)
https://www.loc.gov/collections/
Europeana
(Yüz binlerce resim, çizim, karikatür ve görseli konularına göre
arayabileceğiniz büyük bir arşiv)
https://www.europeana.eu/en/collections
Türkiye Büyük Millet Meclisi Gizli Celse Kayıtları
(1920-23 arası TBMM 1. Dönem gizli celse kayıtları)
https://www5.tbmm.gov.tr//develop/owa/tutanak_dergisi_pdfler.birlesimler_gc?v_meclis=11&v_donem=1
İstanbul Üniversitesi Sanal Kütüphanesi
- Abdülhamid Han Fotoğraf Albümleri Koleksiyonu
Gazeteden Tarihe Bakış Projesi
Eski Dünya’ya Yeni Bakış
Cihan Hükümdarı
Atatürk’le Okumak
Müzik Eserleri Projesi: Sırlanmış Sesler
David Rumsey Map Collection
https://www.davidrumsey.com/home
United Nations Library
(Birleşmiş Milletler bünyesinde yayınlanan tüm eserlere
ulaşabileceğiniz bir arşiv)
Netherlands Institute in Turkey (NIT)
(Balkanlar’daki Osmanlı eserlerinin olduğu fotoğraf arşivi)
http://www.nit-istanbul.org/kielarchive/index.php#
Filmgrab
(Çekilmiş tüm filmlerin çarpıcı sahnelerinin olduğu bir arşiv)
https://film-grab.com/tag/screenshots/
Open Culture
(Telifsiz film, kitap, makale, fotoğraf arşivi)
HathiTrust Digital Library
(Dünyanın her yerinden yüzlerce üniversitenin ortak çevrimiçi kütüphanesi)
https://www.hathitrust.org/digital_library
Project Gutenberg
(Telif süresi dolmuş tüm eserlere e- kitap olarak ulaşabileceğiniz bir sitedir.)
Oyez
(Hem sesli hem yazılı olarak ABD de görülen tüm dava kayıtları)
CampusOnline
** Kılavuza erişebilmek için aşağıdaki yönlendirmeleri takip edebilirsiniz.
1-) Bilgisayarınızda adres çubuğuna “ https://katalog.kocaelisaglik.edu.tr ” yazarak siteye giriş yapabilirsiniz. Bu erişim ile kütüphanemizin basılı kaynaklarını görüntüleyebilir, ödünç süresini uzatma, kütüphaneciye soru sorma gibi işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Dil seçeneğini sisteme giriş yaptıktan sonra değiştirebilirsiniz.
2-) “Oturum Aç butonuna tıkladıktan sonra karşınıza gelen ekranda “Şifremi Unuttum / Belirlemedim” linkine tıklayınız.
3-) İdari ve akademik personel TC kimlik numarası ile Öğrenciler ise öğrenci numarası ile giriş yapabilir. Aktivasyon maili kurumsal mail adreslerine iletilir. Kurumsal mail adresinize gelen “ Üye Kodu ” ve “ Şifre ” bilgilerini girerek işleminizi tamamlayabilirsiniz.
4-) Sisteme giriş yaptıktan sonra sağ üst paneldeki “ Üye İşlemleri ” butonuna tıklayınız.
5-) Karşınıza gelen ekranda bilgilerinizi güncelleyiniz.
6-) “ https://katalog.kocaelisaglik.edu.tr ” Ana sayfasındayken sağ üst panelde yer alan Vetis® butonuna tıklayınız.
7 -) Sisteme giriş yapabilirsiniz ve Kullanım Kılavuzunu görüntüleyebilirsiniz. Kütüphanemizin elektronik kaynaklarının tamamını bulabilir, istediğiniz veri tabanında istediğiniz konumdan tarama yapabilirsiniz.
- Kütüphaneler hangi gün ve saatlerde açıktır?
Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphanesi resmi tatiller hariç hafta içi 08:30 – 21.00 saatleri arasında açık bulunmaktadır. Kütüphanemiz bünyesindeki ders çalışma salonu ise 7/24 açık bulunmaktadır.
- Kütüphane kullanıcı hesabıma nasıl erişirim ve hangi işlemleri yapabilirim?
Kütüphane web sitesinde yer alan https://katalog.kocaelisaglik.edu.tr/yordam/ adresinden oturum açarak üye kodu öğrenci numarası ve şifrenizle hesabınıza erişebilirsiniz. Şifrenizi, adam ikonuna tıklayarak şifremi unuttum/ şifre almadım butonu aracılığı ile alabilirsiniz. Şifrenizi daha sonra hesap ayarlarınızdan değiştirebilirsiniz. Kütüphane kullanıcı hesabınızda ödünç aldığınız, iade ettiğiniz, ayırtma yaptığınız tüm bilgilerinize erişebilir, ödünç aldığınız kaynaklar için süre uzatma işlemi yapabilirsiniz.
- Kütüphaneden kimler yararlanabilir?
Üniversitemiz öğrencileri, idari ve akademik personeli yararlanabilmektedir.
- Kütüphane kataloğunda nasıl katalog taraması yapabilirim?
Katalog üzerinden tarama yapmak için aradığınız bilgi kaynağının eser adı, yazar adı, konu başlıkları, ISBN/ISSN vb. herhangi bir anahtar kelimesiyle arama yapabilirsiniz.
- Kütüphane içerisinde kütüphane kataloğunu tarayabileceğim bilgisayarlar mevcut mu?
Kütüphanelerimizde ve e-kütüphanelerde tarama yapabilmeniz için bilgisayarlar bulunmaktadır.
- Kütüphane işlemleri için mobil uygulama mevcut mu?
Kütüphane işlemlerinizi Cep Kütüphanem adlı uygulamadan gerçekleştirebilirsiniz. Uygulamayı Google Play ve App Store’den indirebilirsiniz. Bu uygulama ile farklı kütüphane kataloglarına da erişebilirsiniz.
- Aradığım kitabı rafta bulamazsam ne yapmalıyım?
Öncelikle kütüphane kataloğu üzerinden kaynağın cilt/kopya bilgilerine bakılarak başka bir kullanıcı tarafından ödünç alınmadığından emin olunmalıdır. Eğer materyal başkası tarafından ödünç alınmadığı halde rafta bulunamıyorsa ilgili kütüphaneciye başvurulur.
- Aradığım kitap ödünç alınmış, kimin aldığını öğrenebilir miyim?
Kütüphane ödünç bilgilerini kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşmamaktadır.
- Ayırtma İşlemini Nasıl Yapabilirim?
https://katalog.kocaelisaglik.edu.tr/yordam/ adresinden üye kodu ve şifre yazılarak oturum açılır.
Oturumu açtıktan sonra katalogdan istediğimiz eseri yazar adından veya eser adından tarama yaparak tespit edip eserin üzerine tıkladığımızda sağ tarafta eserle ilgili detaylı bilgiler çıkacaktır.
Bu sayfada sağ en altta yer alan işaretler içinden Ayırt butonu tıklanarak ayırtma işlemi yapılır.
- Ödünç aldığım kaynakların süresini kütüphaneye gelmeden uzatabilir miyim?Bu işlem için kütüphaneye gelmeniz ya da ilgili kaynakları kütüphaneye getirmeniz gerekmez. Kütüphane web sayfasındaki https://katalog.kocaelisaglik.edu.tr/yordam/. üye girişi yaparak uzatma ve ayırtma işlemlerini yapabilirsiniz. Bir kaynak için bir kez uzatma yapabilirsiniz. Üzerinizde iadesi gecikmiş bir kaynak varsa ya da uzatma işlemi yapmak istediğiniz kaynak bir başka kullanıcı tarafından ayırtılmış ise sistem uzatma işlemine izin vermeyecektir.
- Ödünç aldığım kütüphane materyalini bir başkası iade edebilir mi?
Bir başkası adınıza iade işleminizi yapabilir. Bu durumlarda sorumluluk, kitabı ödünç almış olan kişidedir.
- Ödünç alınan bilgi kaynağının kaybolması ya da zarar görmesi durumunda ne yapmalıyım?
Ödünç aldığınız bir kitabı kaybederseniz ya da kullanılamayacak şekilde zarar görürse öncelikle kitabın birebir aynısının sağlanması gerekir.
- Kullandığım yayınları raftaki yerine koymalı mıyım?
Kullandığınız yayınları rafa koymamalı masada bırakmalısınız. Görevliler yayınları olması gereken yere koyacaktır.
- Kütüphaneden aldığım kitabın, ödünç alma süresi kaç gündür?
Akademik personel 60 gün süreyle 15 kitap, İdari personel 30 gün süreyle 15 kitap, Lisansüstü öğrencileri (yüksek lisans, doktora) 30 gün süreyle 10 kitap, Lisans/Önlisans öğrencileri 15 gün süreyle 3 kitap ödünç alabilirler.
- Kütüphanedeki her türlü kaynağı ödünç almam mümkün mü?
Referans kaynakları, ansiklopediler gibi danışma kaynakları ile tezler, projeler ve süreli yayınlar sadece kütüphane içi kullanımına açık olup hiçbir şekilde ödünç verilemezler.
- Kitaplar raflara neye göre yerleştiriliyor?
Kütüphanemizde LC Sınıflama Sistemi kullanılmaktadır. Kitaplar raflarda konularına göre dizilmişlerdir.
- Yer numarası nedir?
Yer numarası; kitaba konusuna göre verilen numaradır. Bu sistem sayesinde, aynı konudaki kitaplar rafta bir arada bulunur ve böylece okuyucular ilgilendikleri konudaki bütün kitapları bir arada görebilirler.
- Kütüphanede internet erişimi sağlayabileceğim bir yer var mı?
Kütüphanemizde internet erişimli bilgisayarlar bulunmaktadır. Bu bilgisayarlardan öğrencilerimiz ödünç- iade bankosundan şifre talep ederek erişim sağlayabilirler.
- Kütüphanenin kullanıcılara yönelik eğitim programları mevcut mu ?Kütüphanemiz kullanıcı istek ve ihtiyaçları doğrultusunda eğitimler düzenlemektedir. Ayrıca her eğitim-öğretim yılı başında yeni başlayan öğrencilere yönelik olarak kütüphane kullanıcı eğitimi verilmektedir.kutuphane@kocaelisaglik.edu.tr üzerinden oryantasyon talep formu oluşturabilirsiniz.
- Kütüphanede unuttuğum eşyalar hakkında nereden bilgi alabilirim ?
Unuttuğunuz eşyaları Ödünç Verme Bankosuna sorabilirsiniz.
Kütüphanede kaybolan ya da unutulan eşyaların sorumluluğu kullanıcıya aittir. Konuya ilişkin olarak kütüphane güvenlik kameralarına bakılması talep edilemez. Güvenlik kameralarının genel amacı kütüphanenin iç güvenliğini (koleksiyon, donanım vb.) kontrol etmektir.
- Süreli yayınlara nasıl erişebilirim ?
Koleksiyonumuzda yer alan basılı süreli yayınlara kütüphanenin süreli yayınlar bölümünden erişebilirsiniz.
- Süreli yayınları ödünç alabilir miyim ?
Süreli yayınlar ödünç verilmemekte olup fotokopi çektirilebilirsiniz.
- Elektronik kaynakları nasıl kullanabilirim?
Kampüs içerisinden erişim sağlayacak kullanıcılarımız kütüphane web sayfasından E-Kaynaklardan erişim sağlayabilirken kampüs dışından erişim için VETİS’ i kullanmaları gerekmektedir.
- Veritabanlarına kampüs dışından erişebilir miyim?
Kütüphanemiz kampüs dışı erişim için VETİS ‘i kullanmaktadır. Kampüs dışından kaynaklarımıza erişmek istediğiniz durumlarda ……… linki üzerinden ‘sisteme giriş yap/kayıt ol’ adımlarını izleyerek erişim sağlayabilirsiniz. Kaydı olmayan kullanıcılarımız ‘şifremi unuttum’ ifadesine tıklayarak açılan sayfada Öğrenci (Öğrenci No) / Personel (T.C. Kimlik No) bilgilerini girmeleri ve kurumsal e-posta adreslerine gelen aktivasyon mailindeki adımları izlemeleri gerekmektedir.
- Kütüphanelerarası ödünç verme yoluyla nasıl kitap getirtebilirim?Kütüphanelerarası Ödünç Verme Hizmetinden kurumumuz öğrencileri, idari ve akademik personel faydalanabilmektedir. Makale ve kitap isteklerinde, istenilen yayının bilgileri açık şekilde belirtilip buse.terzi@kocaelisaglik.edu.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.
- Kütüphanelerarası ödünç verme yoluyla aldığım kitapların süresini uzatabilir miyim?
Kitaplar bir başka okuyucu tarafından ayırtılmamışsa, uzatma istediğiniz takdirde Kütüphanelerarası İşbirliği Takip Sistemi üzerinden 30 gün süre ile 1 kez uzatma hakkınız bulunmaktadır.